Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?

Tek boynuzlu at efsanesinin arkasında olabilecek zarif bir antilop, pala boynuzlu oriks. Çöl yaşamına fevkalade uyumlanmıştır. Şu anda vahşi doğada soyu tükenmeye ramak kalmış durumdadır. Koruma görevini üstlenen bilim adamları Tunus, Çad ve Nijer’de yeniden popülasyonu arttırma programları üzerinde çalışıyorlar.

Fiziksel TanımPala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?

Oriks, çoğunlukla beyazdır, kırmızımsı kahverengi boyunları ve yüzünde işaretleri ve uzun, koyu, püsküllü bir kuyruğu vardır. Beyaz önlük çölün sıcaklığını yansıtmaya yardımcı olur. Siyah derileri ve dil uçları güneş yanığına karşı koruma sağlarken, genişlemiş toynakları oriksin kum üzerinde kolayca yürümesini sağlar. Yoğun kirpikler ve güçlü göz kapakları rüzgardan savrulan kuma karşı koruma sağlar. Hem erkek hem de dişi pala boynuzlu oriks, birkaç fit uzunluğunda büyüyen uzun, çıkıntılı, keskin uçlu ve geriye doğru kavisli boynuzlara sahiptir.

Pala boynuzlu oriks, su kıtlığıyla baş etmenin ilginç bir yoluna sahiptir. Vücut sıcaklığındaki artışı birkaç derece tolere edebilirler. 116 derece Fahrenheit’lik bir iç vücut sıcaklığını tolere edebilmek, oriksin fazla terlemesine gerek olmadığı anlamına gelir, bu da su tasarrufu sağlar. Bu uyarlanabilir hipertermi, vücut sıcaklıkları normalin altına düştüğünde geceleri aşırı ısıdan kurtulmalarını sağlar.

Sıcak ve kurak ortamlara bu fizyolojik adaptasyonun yanı sıra uzun süre su içmeden de gidebilirler. Uzantıları yoluyla ısıyı yayarlar.
Boyut

Bu çöl antilopları omuzda 4,6 fit (1,4 metre) boyundadır ve baş ve vücut uzunlukları 4,9 ila 7,5 fit (1,5 ve 2,3 metre) arasındadır. 220 ila 460 pound (100 ila 210 kilogram) arasındadırlar.

Yerli Habitat

Bir asır önce, çöle adapte olmuş yüz binlerce antilop, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır, Moritanya, Mali, Nijer’in bazı bölgelerini içeren geniş bir çöl ve alt çöl ekosistemi olan Kuzey Afrika’nın Sahra ve Sahel bölgelerinde dolaşıyordu.

İnsan rahatsızlığı, aşırı avlanma, kuraklık ve aşırı hayvan otlatma ve gıda kaybı nedeniyle, pala boynuzlu oriksin artık vahşi doğada nesli tükenmiştir, ancak araştırmalar Nijer ve Çad’ın yeniden yerleştirme için uygun habitatlara sahip olabileceğini ve bazı yeniden girişlerin olduğunu göstermektedir.

Yemek/Yeme Alışkanlıkları

Kurak toprak antilopları, çiftlik hayvanlarının aksine, habitatları için çok uygundur, aylarca hatta yıllarca içme suyu olmadan hayatta kalır, seyrek bitkili habitatlarında yedikleri bitkilerden nemi alırlar. Pala boynuzlu oriks, taze otlatma ve su aramak için muazzam mesafelere göç eder. Uzun mesafelerde hava nemindeki hafif değişiklikleri tespit edebilirler.

Pala boynuzlu oriksler, otları, sulu kökleri ve tomurcukları yerler. Akasya tohum kabukları, genç buzağıları olan anneler için önemli besinler sağlar. Yabani kavun ve Capparis’in dalları ve sürgünleri hayati nem kaynaklarıdır. Geceleri besleme, oriksin yemlerindeki daha yüksek su içeriğinden faydalanmasını sağlar. Çok kuru dışkı peletleri ve çok konsantre idrar üretirler.

Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?

Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nin oriksi, otobur peletleri ve meyve bahçesi otu yiyerek besleniyor. Zenginleştirme için, oriks ayrıca değişen göz, çeşitli aromalı samanlar ve içinde yiyecek bulunan bulmaca besleyicileri alır.

Sosyal Yapı

Oriks, çok yaşlı erkekler dışında nadiren yalnız görülür. Tarihsel olarak, bu oriks, tek bir erkek tarafından yönetilen 20 ila 40 kişilik sürüler halinde yaşadı. Göçler ve suyun bol olduğu zamanlarda 1000 ve daha fazla sürü görüldü.

Üreme ve Geliştirme

Çiftleşmeden yaklaşık 8 ila 8,5 ay sonra dişiler, yaklaşık 22 pound (10 kilogram) ağırlığında tek bir buzağı doğurur.

Uyku Alışkanlıkları

Pala boynuzlu oriks günün sıcağında hareketsiz hale gelir, gölge arar ve kuruyan rüzgarlara maruz kalmayı azaltmak için kumdaki sıyrıkları kazar. Esas olarak geceleri otlanırlar.

Ömür

Oriksin vahşi doğadaki ömrü bilinmemektedir, ancak insan bakımında yirmili yaşlarına kadar yaşamaları mümkündür.

Koruma

Bir zamanlar Kuzey Afrika’nın çoğuna dağılmış olsa da, pala boynuzlu oriksin yaygın aşırı avlanma, habitat kaybı ve kalıcı kuraklık kombinasyonu nedeniyle şu anda vahşi doğada soyu tükenmiş olarak kabul edilmektedir. Abu Dabi Çevre Ajansı tarafından yönetilen ve Sahara Koruma Fonu, Londra Zooloji Derneği ve Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü’nün de dahil olduğu bir yeniden giriş projesi, oriksi Çad’a geri döndürmek için Çad hükümeti ve uluslararası hayvanat bahçesi topluluğu ile işbirliği içinde çalışıyor. Türün eski bir kalesi olan ülke, dünyanın en büyük karasal koruma alanlarından birine sahip – Ouadi Rime-Oaudi Achim Av Hayvanları Koruma Alanı.

Esaret altında yetiştirilen 23 bireyden oluşan ilk sürüm 2016’da başladı. Smithsonian bilim adamları, uydu izleme tasmaları aracılığıyla her hayvanın salınımını izliyor. İzleme tasmaları, oriks hareketleri ve hayatta kalma ile ilgili verilerin yanı sıra, radyo telemetri yoluyla yerdeki bireylerin izlenmesi ve izlenmesi için bir araç sağlıyorlar. Yeniden üretimler başladığından beri, vahşi doğada üç pala boynuzlu oriks doğdu.

Sponsorlu Bağlantılar

Yorum At

Copyright © 2019-2024 DeriEtek.com
sakarya escort - sakarya escort - sakarya escort - izmir escort - halkalı escort - avrupa yakası escort - şişli escort - avcılar escort - esenyurt escort - beylikdüzü escort - beylikdüzü escort - şirinevler escort - ataköy escort - avcılar escort - esenyurt escort - deneme bonusu veren siteler -